Γίνε Υποστηρικτής του "ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ" από 1€

Τα πρώτα σχέδια του «Μικρού Πρίγκιπα» του Σεντ-Εξιπερί βρέθηκαν σε μια αποθήκη -Στην έδρα και κατοικία του συλλέκτη Bruno Stefanini στην Ελβετία


Ένα σύνολο σκίτσων που φιλοτέχνησε ο Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί, ο Γάλλος συγγραφέας, γνωστός παγκοσμίως ...
από το βιβλίο του «Ο Μικρός Πρίγκιπας», το οποίο μεταφράστηκε σε 250 γλώσσες και είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στο κόσμο, ανακαλύφθηκαν σε μια αποθήκη ανάμεσα σε χαρτιά και εφημερίδες στην Ελβετία.

Το Winterthur, η πόλη στη βόρεια Ελβετία, όπου βρέθηκαν τα σκίτσα, ήταν η έδρα και η κατοικία του συλλέκτη Bruno Stefanini, ο οποίος αγόρασε τα σχέδια του Γάλλου πιλότου, συγγραφέα και αριστοκράτη σε δημοπρασία το 1986. Ο συλλέκτης πέθανε τον Δεκέμβριο του 2018 και τους μήνες που ακολούθησαν οι εκπρόσωποι του ιδρύματός του «χτένισαν» τα αρχεία του αναζητώντας άγνωστα τεκμήρια και ταξινομώντας τα υπόλοιπα. Επίσης φωτογράφισαν και καθάρισαν και πολλά έργα της συλλογής του Stefanini.

Ανάμεσα στα απροσδόκητα ευρήματα ήταν και η σειρά των σχεδίων του Μικρού Πρίγκιπα, τον οποίο έγραψε ο Εξιπερί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανάμεσα στο 1941 και το 1943, ενώ ζούσε στη Νέα Υόρκη. Τα αχρονολόγητα σχέδια τα έκανε σε λεπτό χαρτί αλληλογραφίας και παρουσιάζουν οικείες σκηνές από το φανταστικό παιδικό βιβλίο: τον Μικρό Πρίγκιπα και την αλεπού, το φίδι που έφαγε έναν ελέφαντα και τον μεθυσμένο στον οποίο επισκέπτεται ο Μικρός Πρίγκιπας. Μια σελίδα περιλαμβάνει επίσης μια ερωτική επιστολή από τον συγγραφέα στη σύζυγό του.

Η βιβλιοθήκη και το Μουσείο Morgan που κατέχει το προκαταρκτικό χειρόγραφο και σχέδια για το βιβλίο φιλοδοξούν να έχουν στη συλλογή τους και αυτά τα άγνωστα μέχρι σήμερα σχέδια. Τα σχέδια του Εξιπερί είναι απλά, με στιλό και μελάνι και λίγη ακουαρέλα, αλλά όπως είπε η Christine Nelson, επιμελήτρια των λογοτεχνικών και ιστορικών χειρογράφων της Morgan, είναι γεμάτα ενέργεια απόλαυση και ευσπλαχνία. Αυτά τα σχέδια είναι η γέννηση ενός χαρακτήρα που είχε βαθιές επιπτώσεις στους αναγνώστες τα τελευταία 75 χρόνια.


Η βιβλιοθήκη Morgan απέκτησε το χειρόγραφο των 140 σελίδων και 35 συνολικά αρχικά σχέδια του Μικρού Πρίγκιπα από την Αμερικανίδα δημοσιογράφο Silvia Hamilton, φίλη του συγγραφέα, το 1968. Ο Εξιπερί της είχε παραδώσει τα χειρόγραφα πριν επιστρέψει στην Ευρώπη το 1943 για να καταταγεί ως πιλότος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. O Εξιπερί έφυγε το 1944 προκειμένου να πάρει μέρος σε μια αποστολή στην Κορσική και τα ίχνη του χάθηκαν για πάντα. Για χρόνια η τραγική μοίρα του ήταν ένα από τα σπουδαία μυστήρια της ιστορίας της αεροπορίας, όπως η εξαφάνιση της Amelia Earhart. Το 1998, ένας ψαράς της Μασσαλίας βρήκε μια ασημένια ταυτότητα με το όνομα του Εξιπερί στο δίχτυ του. Αργότερα, το 2005, ο Λυκ Βανρέλ, Γάλλος δύτης και αρχαιολόγος, βρήκε τα συντρίμμια του αεροπλάνου του ενώ εντόπισε ακόμη και τον Γερμανό στρατιώτη που πυροβόλησε τον Εξιπερί. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Βανρέλ μίλησε στο BBC για την ανακάλυψή του.


Τα σχέδια του Εξιπερί που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα είναι μέρος της συλλογής έργων τέχνης του Stefanini που αριθμεί περισσότερα από 60.000 κομμάτια. Μέρος της συλλογής του έχει εκτεθεί μόνο μια φορά, το 2014, στο Kunstmuseum της Βέρνης σε μια έκθεση με τα αριστουργήματα των Ελβετών καλλιτεχνών όπως οι Cuno Amiet, Albert Anker, Arnold Böcklin, Alexandre Calame, Henry Fuseli, Giovanni και Augusto Giacometti, Ferdinand Hodler, Giovanni Segantini και Félix Vallotton. Ο Stefanini, ο οποίος ήταν γιος μεταναστών και ασχολήθηκε με αγοραπωλησίες γης, κατείχε τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή παγκοσμίως ελβετικής τέχνης και ιστορίας. Η καταγραφή της συλλογής του θα διαρκέσει χρόνια.