Γίνε Υποστηρικτής του "ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ" από 1€

Γνωρίζεται την διαφορά ανάμεσα στο θεατρικό παιχνίδι και την δημιουργική απασχόληση; - Γράφει η θεατρολόγος, υπεύθυνη για το Παιδικό Τμήμα στο "Θέατρο Σαλαμίνας" Ειρήνη Κοτσέλη*


Συχνά μπερδεύουμε την έννοια δημιουργική απασχόληση με θεατρικό παιχνίδι. Αν και τα δύο στοχεύουν στην...
δημιουργική πλευρά των παιδιών, ωστόσο η δημιουργική απασχόληση είναι πιο ελεύθερη από το θεατρικό παιχνίδι. Δεν είναι απαραίτητη η μεθοδευμένη σειρά μαθημάτων. 

Ειρήνη Κοτσέλη
Στη δημιουργική απασχόληση το παιδί μπορεί να ασχοληθεί με τις εικαστικές τέχνες, τη μουσική, το χορό, όμως πάντα με στόχο την κατάκτηση γνώσεων (Π.χ. η ζωγραφική μπορεί να έχει θέμα το θαλάσσιο Περιβάλλον, η μουσική ήχους του δάσους, ο χορός κινήσεις των ζώων). 

Στη δημιουργική απασχόληση οι παραπάνω δραστηριότητες μπορούν να συνυπάρξουν μεταξύ τους και να στοχεύουν σε ένα συλλογικό αποτέλεσμα ή να υπάρξουν αυτόνομες, πάλι όμως με στόχο συγκεκριμένο αποτέλεσμα ανάλογα με το θέμα που έχει δοθεί στα παιδιά. Επιπλέον, το παιδί μπαίνοντας στο χώρο όπου γίνεται δημιουργική απασχόληση είναι ελεύθερο να επιλέξει με ποια δραστηριότητα θέλει να ασχοληθεί, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του και να περάσει το χρόνο του δημιουργικά με οδηγό την φαντασία. Βέβαια, οι τέχνες συνεργάζονται, δανείζονται στοιχεία η μία από την άλλη, για αυτό, αρκετές φορές θα συναντήσουμε στοιχεία της ζωγραφικής να εξυπηρετούν ανάγκες του θεατρικού παιχνιδιού, το ίδιο συμβαίνει και στο χορό ή τη μουσική. 


Τα οφέλη που προσφέρει το θεατρικό παιχνίδι και η δημιουργική απασχόληση είναι κοινά, αφού και τα δύο στοχεύουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στην διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων, στην κοινωνικοποίηση του παιδιού, στην αποδοχή από το σύνολο, στην συνεργασία, με άλλα λόγια στην υγιή πνευματική και ψυχική ανάπτυξη, που είναι απαραίτητο εφόδιο για την ζωή και την ένταξη του παιδιού ως ενήλικα στην κοινωνία.

*Η Ειρήνη Κοτσέλη ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του "Θεάτρου Σαλαμίνας". και είναι υπεύθυνη για το παιδικό τμήμα. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Διαβάστε επίσης: 

- Παιδί και Θέατρο - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς- Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα Τμήματα θεάτρου - Παιδικό - Εφηβικό - Μεγάλων