Γίνε Υποστηρικτής του "ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ" από 1€

«Η σημασία του θεατρικού παιχνιδιού στην ανάπτυξη των παιδιών» Γράφει η Ισιδώρα Καλιότσου - Νηπιαγωγός- MSc Εκπαιδευτική Ψυχολόγος


Στο θεατρικό παιχνίδι, που λαμβάνει μεν χώρα στο σχολείο, αλλά που θα μπορούσε να εκτυλιχθεί οπουδήποτε, το παιδί ...εφευρίσκει μαζί με την υπόλοιπη ομάδα μια ιστορία, μέσα από την οποία αυτοσχεδιάζει και εκφράζεται χωρίς περιορισμούς. Προσπαθεί να σέβεται το δικαίωμα έκφρασης και δημιουργικότητας και των υπόλοιπων παιδιών. Χρησιμοποιούν όλα μαζί το σώμα και τις χαριτωμένες κινήσεις τους, για να «πουν» στο «κοινό» τους ο,τιδήποτε αισθάνονται. 

Παρατηρώντας τον τρόπο που το παιδί διαλέγει να αυτοσχεδιάσει μαζί με ένα άλλο παιδάκι, εκπλησσόμαστε και οι ίδιοι βλέποντας «το μυαλό» του παιδιού μα και επιμελώς κρυμμένες φοβίες όπως και πάμπολλα ερωτηματικά για τον κόσμο γύρω τους. Απορούμε πως τα πρότυπα φτάνουν σε σημείο να αποκαλύπτουν πτυχές της σημερινής μας κοινωνίας και το πως επηρεάζουν τα παιδιά. Γι αυτό και απαγορεύεται να υπάρχει σκηνοθέτης στο θεατρικό παιχνίδι! Στο νηπιαγωγείο επί παραδείγματι, η δασκάλα λειτουργεί ως εμψυχώτρια του όλου παιχνιδιού, όχι ως σκηνοθέτης που καθοδηγεί για το πού θα στηθεί και πώς θα εκφωνήσει τον λόγο του το νήπιο. Στοχεύει στο να αφήσει τα παιδιά « μόνα» να πουν όσα δεν έχουν πει και να ανακαλύψουν, μέσω των αντιδράσεων των άλλων παιδιών μέσω των κοινωνικών αξιών.

Σαφώς και το θεατρικό παιχνίδι διέπεται από τεχνικούς κανόνες, αλλά αυτοί είναι υπόθεση του εμψυχωτή να τους παρουσιάσει «βελούδινα», χωρίς τα παιδιά να αντιληφθούν πως υπάρχουν. Οι κανόνες, συνιστούν τέσσερις φάσεις : αυτήν της απελευθέρωσης που στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών μεταξύ τους (τα αφήνουμε «για λίγο» να εκφραστούν όπως θέλουν), της αναπαραγωγής ,που στοχεύει στο να προτείνουν μόνα τους το ρόλο που θα θελαν να παίξουν, της εκτέλεσης του ρόλου και τέλος , της φάσης της ανάλυσης ή αλλιώς αξιολόγησης. Τα παιδιά συζητούν το πώς αισθάνθηκαν και πώς βίωσαν το παιχνίδι τους. Είναι η στιγμή που μικροί-μεγάλοι αποκαλύπτονται εφ’ όλης της ύλης και μετατρέπουν το παιχνίδι σε μια εσωτερική αντανάκλαση του εαυτού τους. 


Νηπιαγωγός- MSc Εκπαιδευτική Ψυχολόγος
Υπεύθυνη Τμημάτων Θεατρικού Παιχνιδιού του θεάτρου Σαλαμίνας